Çağımızın ölümcül hastalıklarından biri olan kanser her geçen gün daha fazla kişide görülüyor. Dünyada her yıl 14 milyon, ülkemizde ise yaklaşık 150.000 kişiye kanser teşhisi konuyor. Kanserin oluşmasında genetik faktörlerin rolü oldukça az.
Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre kanser, %90-95 oranla çevresel faktörler ve yaşam biçimi nedeniyle ortaya çıkıyor. Elbette kanserden tamamen koruyacak bir çözüm henüz yok ancak beslenme ile kanser riski azaltılabilir. Kanserojen madde içeren yiyecekler, beslenme düzeninden çıkarılarak kansere karşı önlem almak mümkün. İşte bu sebeple yazımda kanser riskini arttıran 10 yiyecekten bahsettim.
İşlenmiş Etler
Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı araştırmaya göre, işlenmiş et tüketimi bağırsak kanseri riskini %18 arttırıyor. İşlenmiş etler, plütonyum ve alkol ile kansere yol açan maddeler arasında yer alıyor. Salam, sosis, sucuk gibi işlenmiş gıdalarda nitrat gibi kanserojen maddeler bulunuyor. İşlenmiş et tüketmekten tamamen vazgeçemiyorsanız içeriklerini kontrol ederek en az katkı maddesi bulunduran ürünleri tercih etmeye çalışın.
Konserve Yiyecekler
Araştırmalar, Türkiye’de en fazla görülen kanser türlerinin başında mide kanseri olduğunu ortaya koyuyor. Mide kanseri büyük oranda beslenme ile ilgili sebeplerden ortaya çıkıyor. Mide kanserine yol açan besinlerden biri de konserve yiyecekler. Konserve kutuları BPA maddesi ile yıkanıyor. Özellikle domates gibi asitli yiyecekler bu madde ile birleştiğinde sağlık açısından tehdit oluşturuyor. Kansere yakalanma riskini azaltmak için cam kavanozlarda saklanan ürünler tercih edilmelidir.
Patates Cipsi
Cips, içinde bulundurduğu akrilamidin maddesi nedeniyle kansere yol açıyor. Akrilamidin, plastik sanayiinde kullanılan aynı zamanda sigaraların içerisinde de bulunan bir maddedir. İnsan sağlığı açısından son derece tehlikeli olan bu madde, bağırsak kanseri oluşumuna sebebiyet veriyor.
GDO’lu Gıdalar
Genetiği değiştirilmiş gıdalar, yakın zamanda adını duymaya başladığımız bir kavram olmasına rağmen hızla sofralarımızda yerini aldı. Meyve ve sebzelerin raf ömrünü uzatmak için yapılan bu işlem kansere davetiye çıkarıyor. Bu nedenle organik beslenmeye, meyve ve sebzeleri mevsiminde tüketmeye çalışmakta yarar var.
Rafine Beyaz Şeker ve Un
Sofralarımızın vazgeçilmezi olan bu iki gıda ne yazık ki kanser riskini arttırıyor. Özellikle şeker, günümüzde zehir olarak tanımlanıyor. Uzun süreli şeker tüketimi, bağışıklık sistemini zayıflatarak vücudu hastalıklara karşı savunmasız hâle getiriyor.
Asitli ve Alkollü İçecekler
Sürekli olarak alkol kullanmak, kanser riskini arttıran nedenlerden biri. Alkol, karaciğer; mide; kolon ve yemek borusu kanserlerine sebebiyet veriyor. Erkeklerde günde iki porsiyon, kadınlarda ise bir porsiyon olacak şekilde alkol kullanımı sınırlandırılmalıdır. Porsiyon bira için 12 oz., şarap için 5 oz. ve likör için 1.5 oz. olarak tanımlanmakta. Asitli içecekler ise gırtlak kanserinin başlıca sebeplerinden biri. Kola, gazoz gibi içecekler gırtlakta asit reaksiyonu yaratarak hasara yol açıyor.
Tuzlu, Marine Edilmiş Yiyecekler
Salamura yiyecekler, turşu gibi besinler içerdikleri yüksek tuz oranı ve nitritler nedeniyle mide kanseri riskini arttırıyor.
Sıcak İçecekler
Her gün tükettiğimiz çay, kahve gibi içecekler sıcak tüketildiğinde gırtlak ve mide kanserine neden oluyor. Ortalama 60-70˚C’nin üzerindeki içecekler yemek borusundaki hücrelere zarar verebiliyor.
Çiftliklerde Yetiştirilen Somon Balığı
Somon balığı tam bir omega-3 kaynağı olsa da çiftliklerde yetiştirildiği zaman o kadar da masum olmuyor. Somonlar bazı çiftliklerde antibiyotik, pestisit gibi kimyasallarla besleniyorlar.
Mikrodalga Mısır
Mısır, en fazla genetiği değiştirilmiş gıdalar arasında yer alıyor. GDO’lu olmasının yanı sıra paketleniş şekli ve mikrodalgada pişirildiğinde yüksek ısıya maruz kalması nedeniyle de insan sağlığı için tehdit oluşturuyor. Pişirme esnasında yayılan yapay tereyağında zehirli bir madde olan “diasetil” yer alıyor. Bu bileşen soluma ile birlikte akciğer kanserine neden olabiliyor.
Önerilen İçerik: Siz de Kanser Olabilirsiniz: Kanser Nedir, Nasıl Korunulur?