Hans Memling | The Last Judgement

Son Yargı Üçlemesi - Hans Memling
Son Yargı Üçlemesi – Hans Memling

SON YARGI ÜÇLEMESİ 

Flaman ressam Hans Memling tarafından yapılan bir triptik eser olan son yargı üçlemesi; cennet, araf ve cehennemi tasvir eder. Diğer örneklerine göre biraz daha fazla karamsar olan  bu tablo sanatçının en çok bilinen eserlerinden biridir. Soldan sağa cennete giriş, diriliş ve cehennemi resmetmiştir.

Sol Panel

Cennet temasının anlatıldığı panelde elinde anahtar tutan kişi Aziz petrus, bir eliyle cennetin kapısının anahtarını tutarken diğer eliyle de cennete gireceklere yardım eder. İleride melekler ise cennetle müjdelenmiş insanlara koyu renk cübbeler giydirirler. Bu cübbeler kutsanmış insanlara giydirilen özel ayin cübbeleridir. Sol panelin üst kısmına bakıldığında gotik mimaride resmedilmiş bir kapı görülür. Bu kapı cennetin kapısıdır. Hans Memling’in cennetin kapısını tasvir ederken bu tarzı kullanması elbette tesadüf değildir. Resmin yapıldığı dönemde kiliseler ve dini yapılar gotik tarzda olduğu için sanatçı, tanrının asıl evinin de gotik olacağını düşünmesi gayet olağandır.

sol panel

Orta Panel

Panelin merkezinde gökkuşağının üstünde oturan kişi İsadır. Ayaklarındaki çarmıhtan dolayı olan çivi izleri ve her tarafını örten uzun kırmızı kıyafeti onun bitmek bilmez çilesini simgeler. İsanın solunda zambak, sağında ise kızgın kılıç vardır.  Hristiyanlıkta zambak saflığı, masumiyeti, merhameti ve Meryem Anayı temsil eder. Zambağın İsadan çıkması masumiyetin ondan doğduğunu kaynağının o olduğunu gösterir. Zambağın olduğu kısımın hemen alt  tarafında altı tane havari ve Meryem Ana vardır. 

İsanın sağındaki kızgın kılıç ise değişmez adaleti gösterir. Kılıcın İsaya dönük olması adalet kendi aleyhine olsa bile şaşmayacağını sembolize eder.  Kılıcın tarfında yine altı tane mesih ve Vaftizci Yahyayı görürüz. 

İsanın yukarı kalkan eli cennetle müjdelenenleri , sağ eli ise cehennemle cezalandırılanları işaret eder. İsa ayağının altındaki altın küreye sertçe basarak dünyaya hakimiyetini gösterir. 

En üstte görülen dört melek İsanın çarmıh silahlarını tutmaktadırlar. ilk meleğin tuttuğu kolon İsanın çarmıha gerildiği yeri temsil eder. İkinci melek çarmıhı tutar. Üçüncü melek başına geçirilen çivi tacı tutar. Dördüncü melek isanın ayağını çivilerken kullanılan çekici tutar. İsanın Vftizci Yahyanın ve Meryem Ananın başından çıkan ışık huzmeleri onların kutsallığına dikkat çeker.

Panelin orta kısmındaki üç melek boru üfleyerek kıyametin başlangıcını haber verirlerken insanlar da yavaş yavaş dirilmeye başlarlar. İnsanların ortasındaki tavus kuşu kanatlı figür ise cebraildir.  Cebrailin tartısında ağır gelenler cennete hafif gelenler ise cehenneme giderler. Tabloya baktığımızda ağır gelenin minnetle cebraile baktığını, hafif gelenin ise dehşetle ağladığını görürüz.  Cehenneme gitmek istemeyenler ise zebanilerle zorla onları cehenneme götürüyorlar.

orta panel

Sağ Panel

Panelin cehennem kısmında tamamen bir kargaşa ve karanlık tema hakim. Bazı insanlar işkence görürken bazıları zebaniler tarafından cehennemin daha diplerine itilirler. Genel olarak insanların gözleri kapalı ya da başları öne eğiktir. Bunun sebebi günahlarından dolayı yaşadıkları utançtır. Cehennemden çıkmak isteyenler diğerleri tarafından daha dibe çekiliyorlar.

sağ panel

 Cennete giren insanlarla cehenneme giren insanlar arasındaki bariz fark o zamanların dünyasında dini doğru yaşayanların dini yaşamayanlardan daha az olduğunu bize gösterir.

Sanatla kalın..

isabella’nın fesleğeni
isabellanın fesleğeni
DAILY ART WITH MIRTIK 🤍
Önceki
Yaşar Kemal’in Umut Çiçeği Filizlenecek Mi?

Yaşar Kemal’in Umut Çiçeği Filizlenecek Mi?

Sonraki
“Yaptığını beğendin mi?”

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.