Kanuni, oğlu şehzade Mustafa’yı neden ve nasıl öldürttü.

46 yıllık dünya hakimiyetinin 33.yılında bulunan Kanuni Sultan Süleyman yüzyıllar sonra bile konuşulacak, tartışılacak bir karar almak durumunda kalmıştır.

 Bu karar günümüzde bile kimilerine göre doğru, kimilerine göre yanlış, kimlerine göre haklı, kimilerine göre haksız bir karardır,kimileri bu kararı devlet için, kimileri ise taht için aldığını düşünmektedir. Peki ne idi muhteşem süleyman’ın aldığı ve yüzyıllarca konuşulacak olan bu karar, Kanuni, Mahidevran sultan’dan doğma ve Amasya sancağında bulunan oğlu şehzade mustafa’yı Konya’da ki otağında boğdurtmasıdır, kısaca böyle gelelim nedenleri ve şehzade mustafa yı ölüme götüren sürece. 

Şehzade mustafa öldürüldüğünde 38 yaşındaydı.Etrafındaki devlet büyükleri ve fikir danıştığı kişiler mustafa’ya, babasının 33 yıldır tahtta olduğunu ve artık yaşlandığını tahtı ona bırakması gerektiğini sık sık dile getirirler. 

Mustafa’ya sakal bırakmasını ve tuğ dikmesi gerektiğini ve ancak bu şekilde tahta sahip olabileceğini ifade ederler , bunları yaparsa babası mustafa’nın niyetini anlar tahtı ona bırakacağını söylerler.

Osmanlı dönemi kuralları gereğince sakal bırakmak isyan nedeni sayılır, mustafa buna düşmeyecekti fakat  şehzade mustafa çevresinin kurbanı olur ve oyuna gelir. Şimdilik mustafa’yı burda bırakıp diğer tarafa kanuni tarafına bakalım. Şehzade mustafa’nın isyan hazırlığında olduğu kulaktan kulağa yayılır bir süredir bu dedikodular mevcuttu zaten fakat Sultan Süleyman o dedikodulara inanmıyordu,padişah o sırada nahçıvan seferine gitmek üzere yola çıkmıştı ve Konya’da otağ kurmuştu. 

Kanuni’ye gelen haberler şehzadenin sakal bırakıp,tuğ diktiği yönündedir. Eyvahh demek ki dolaşan dedikodular doğruydu. 

Şehzade Mustafa’ya bu yola sürükleyenler padişaha da mustafa’nın isyan ettiği tahta çıkmak istediğini söyleyip cezasının verilmesi gerektiğini söylerler tabi ki yazılıp çizilen bu komploda hürrem sultan ve rüstem paşanın parmağı olduğu bazı tarihçilerle dile getirilmiştir ki doğruluk payı yüksektir.

Halk ve ordu Şehzade mustafa’yı sever ve osmanlı hükümdarı olacak gözüyle bakmaktaydılar zaten osmanlı devletinin 2.büyük ordusu mustafa komutasındaydı. Aslında bir diğer hedef konya’da bulunan pafişah ordusu ile şehzadenin ordusunu çarpıştırmaktı ancak bu hedef gerçekleşmedi. 

Şimdi gelelim kanuni’nin mustafa’yı öldürtme kararına, açıkçası kanuni bunu yapmak zorundaydı çünkü amaç isyan etmek olmasa bile yayılan dedikodular bunu isyan olarak yaymıştı osmanlı topraklarına eğer kanuni cezasını vermezse itibarı sarsılır ve devlet tehlikeye girebilirdi o da zaten en acı olanı yaptı. 

Şehzade mustafa nahçıvan seferine katılmak için babasının ordusuna katılmak üzere Konya’ya gelir, Babasının elini öpmek için padişah otağına girer fakat acı son onu bekler otağda bulunan dilsiz cellatlar mustafa’yı boğmak için harekete geçtiler fakat şehzade ellerinde kurtulup çadırdan çıkmak için koşmuştur ancak saray hademelerinden ve güreşçi olan Zal Mahmud ağa,mustafa’nın üstüne atılarak mustafa’yı düşürmüş ve cellatlar yardımı ile boğmuştur. 

Şehzade Mustafa Bursa’ya defnedilmiştir 

Cengiz YILMAZ
Mskü-işletme
Önceki
CİLT
Sonraki
ENİŞTEM SANDIĞIM KİŞİ ASLINDA KİM?

ENİŞTEM SANDIĞIM KİŞİ ASLINDA KİM?

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.