23.Biyomedikal Mühendisliği: Yani ne iş yapacaksın bitirince?

Fotoğraf sahibi: Chokniti Khongchum (@Chokniti Khongchum on Pexels)

 Nedir bu Biyomedikal Mühendisliği?  

Biyomedikal mühendisliği, maalesef Türkiye de “yani ne iş yapıcaksın bitirince?” diye sorulacak bölümlerden biri. En anlaşılır şekliyle söylemek gerekirse o doktorların kullandığı aletlerin çoğu benim meslek alanım. Onları üretmek, tasarlamak ve bakımlarıyla ilgilenmek. Ayrıca hastalıkların tedavisini bulmak ilaç üretmek gibi işler de yapabilirim. Özetle doktorların teşhis ve tedavi aşamasında kullandığı her şey aslında biyomedikalci beyinlerden çıkıyor.

Türkiye’ de çok yeni bir bölüm. Çoğu insan tam da bu sebeple bilmiyor zaten bizi. Çoğunlukla özel üniversitelerde olan bölümüm için en iyi okul TOBB ETÜ. Diğer üniversitelerden farklı bir sistemi olsa da verdiği eğitimin yerini başka okulların dolduramayacağını düşünüyorum özellikle benim alanım için.

Hangi dersler alınıyor? 

 

Fotoğraf sahibi: ISDiva (@ISDiva on Pixabay)

Okulu anlatmadan önce müfredatımızdan yani aldığımız derslerden biraz bahsetmek isterim. İlk yıl klasik bir mühendislik öğrencisi olarak fizik matematik gibi dersler alınıyor. Yine birinci sınıfların aldığı c dili kodlama eğitimi var. Alan dersleri ise biyomalzeme, hücre ve moleküler biyoloji, fizyoloji gibi biyoloji temelli dersler daha çok. Zaten bölüm arkadaşlarımın çoğu da lise de biyoloji seven insanlarmış. Tam biyoloji seven ama mühendislik eğilimi olan öğrencilere göre.

TOBB ETÜ

Okulumu tanıtma kısmına gelirsek. Türkiye odalar ve borsalar birliğinin desteklediği ODTÜ ve Bilkent ile yarışacak düzeyde eğitimi olan bir üniversite. 

Uzun stajlar

  • Kaliteli eğitimin yanı sıra Ortak Eğitim adını verdiği yaklaşık 1 yıl sürelik bir staj uygulaması var. Her biri 4 ay olmak üzere dönem içi staj yapan öğrenciler eğitim sürecindeki 3 dönemi stajda geçirerek iş dünyasını da tanımış oluyor. 

Dil eğitimi

  • Ayrıca dil eğitimine de önem verilmiş. Öğrenciler bölüme geçiş yapmak için Toefl sınavına girmek zorunda. İngilizceyi iyi bilenler sene başı yapılan Toefl’a girerek direk bölüme başlarken yeterli seviye de bilmeyenler de hazırlık okuyor. İstisnai bölümler dışında herkes hazırlık okuyarak başlıyor bölüme.  
  • Dil eğitimi burada bitmiyor. 4 dönem boyu İngilizce derslerinde akademik İngilizce öğretilirken ikinci yabancı dil derslerinde de öğrenci istediği bir ikinci dili de öğrenerek mezun oluyor.

Burs İmkanları

  • Okulun imkanları bol, eğitimi kaliteli, başarılı öğrencilere ciddi para yardımı da yapıyor. Ayrıca son yıllarda yenice başlamış bir burs programı var. Adı: “iş dünyası burs programı” olan bu program başarı sıralaman seçtiğin bölümde ücretsiz okumana yetmiyorsa kazandığın indirimin üstünü tamamlıyor. Mesela P sıralamasıyla giren bir öğrencinin okul parasını ödüyor üstüne de yaşam katkı payı ödüyor. İl dışından gelene okulun yurtlarında kalma imkanı tanıyor.

 Ben neden seçtim?

Güzel ama zorlu bir okul. Ben bölümüme sınava 4 ay kala karar vermiştim. Maalesef o zamana kadar böyle bir bölümün varlığını bile bilmiyordum. Biyoloji dersini çok severdim ama doktor olmak ve 7 yıl okumak fikri bana çok zor geliyordu. Bu yüzden tıp istemiyordum ama o yine bir yönelimim vardı. Araştırmalarımın sonucunda da bana en uygun bölümün bu olduğuna karar verdim. Alanın en başarılı okulunun TOBB ETÜ olduğu gördüm ancak özel üniversiteye para verebilecek bir imkanım yoktu. Sonra karşıma yukarıda anlattığım burs çıktı. Son anda yaptığım başvurum kabul oldu ve bu okulda üçüncü senem. 3 dönem eğitim ve bitmeyen vize ayının yanı sıra okulumu çok seviyorum. Benim gibi eğilimi olanlara kesinlikle tavsiye edeceğim bir yerdeyim

kalpteki benek
İçime birikenleri yazılarıma döküyorum, belki bir anlayan çıkar diye
1 Yorum
Beğenilenler
En Yeniler Eskiler
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Önceki
K-Pop grubu BLACKPINK hakkında bilmeniz gereken her şey

K-Pop grubu BLACKPINK hakkında bilmeniz gereken her şey

Sonraki
İlk Kimin Işığı Sönecek?

İlginizi Çekebilir

kooplog'dan en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerez (cookie) kullanıyoruz.